29 juli 2015
Nog geen vijf minuten onderweg met de auto en caravan: “Schat, kun je de spiegel even goed zetten?” Ja, iets omhoog en naar rechts, nee, ik zei toch…. “. En het begin van de eerste ergernis is er, die de aanleiding kan zijn voor een echte ruzie. Misschien een voor jou herkenbare situatie. Samen op vakantie gaan kan een behoorlijke relatietest zijn. Hoe is ruzie op vakantie te voorkomen? We geven een aantal tips.
We verdelen het artikel in twee delen: tips voor tijdens de reis naar de bestemming en tips voor ná aankomst op de vakantiebestemming. Veel tips uit ‘tijdens de reis’ zijn overigens ook toepasbaar zodra je op je bestemming aangekomen bent.
Tips tegen ruzie tijdens de (auto)reis
Zorg dat iedereen van elkaar weet welke taak men heeft. Bijvoorbeeld de bestuurder en de navigator, waarbij daar verder geen discussie over ontstaat. Wil de kaartlezer ergens rechtsaf, maar ben jij als bestuurder van mening dat het toch echt links moet zijn? Geef dan de ‘eigenaar van de taak’ voorrang en sla in dit geval zonder discussie rechtsaf. Andersom geldt dat voor opmerkingen over het rijgedrag. Ontstaat er tóch een vervelende discussie? Leer dan toe te geven. Een meningsverschil is een ruzie op vakantie echt niet waard.
Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat bijna vijftig procent van mensen die met de auto op vakantie gaan niet wisselen van bestuurder. Neem daarom elke twee uur minimaal een kwartier pauze. Zo blijft iedereen fit en worden irritaties door vermoeidheid voorkomen. Neem verder de tijd en probeer niet om koste wat kost voor een bepaalde tijd op de bestemming te zijn.
Natuurlijk kan een goede planning geen kwaad en zelfs rust geven, maar zorg daarbij dus voor voldoende marge in de tijd. De discussie over de route heeft dan al thuis plaatsgevonden, zodat daarover onderweg geen ergernis kan ontstaan. Ontstaat er desondanks tóch een gespannen sfeer? Probeer dan tactisch te blijven en maak geen lompe opmerkingen. Hiermee kan een vervelende situatie gemakkelijk verder escaleren en daar heeft niemand zin in.
Al is alles goed tussen jullie, als er kinderen meereizen die zich vervelen (geldt ook voor vliegreizen), kunnen er snel irritaties en/of ruzies ontstaan. Het is daarom belangrijk dat er voldoende vermaak voor de kinderen meegaat onderweg. Denk aan leuke muziek, films of spelletjes. We hebben een leuke lijst met tips voor het reizen met kinderen.
De een vindt het geen probleem om met nog maar 100 kilometer aan brandstof in de tank te rijden, bij de ander kan het een grote bron van stress zijn. Om problemen te voorkomen is het aan te raden om af te spreken dat de tank altijd minimaal met een kwart gevuld is en anders meteen een tankstation te gaan zoeken.
Hetzelfde geldt voor onderhoud. Niets vervelender dan een auto die tijdens de reis problemen geeft.
Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat bijna een derde van de vakantiegangers bang is voor autopech. Zorg dus dat het vervoermiddel in een goede staat is, zeker als er duizenden kilometers gereden gaan worden. In het buitenland pechhulp regelen, of een defecte airconditioning is vaak geen pretje.
Op de bestemming
Iets met twee personen beslissen kan al een hele uitdaging zijn. In een groep of gezin wordt de situatie vaak nog veel lastiger. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een dagactiviteit, route of een restaurant. Vermijd vermoeiende discussies hierover en spreek af dat er elke dag een ‘captain’ aangewezen wordt. Hij of zij heeft dan het recht om die dag te beslissen, zodra er ergens een meningsverschil ontstaat.
Wanneer je mensen uitnodigt om bijvoorbeeld bij je te komen eten of samen wat leuks te ondernemen, zal onderlinge spanning sneller gerelativeerd worden en afnemen. De reiservaring kan er zelfs door verbeteren en meer diepgang geven.
Wist je dat door een dagboek bij te houden, je emoties en frustraties gemakkelijker verwerkt? Het is een goede manier om ruzie op vakantie te voorkomen en stoom af te blazen. Door het allemaal op te schrijven wordt de irritatie gerelativeerd. Zodra het onderwerp later dan ter sprake komt, is de kans veel kleiner dat je je laat meeslepen in een verhitte discussie of zelfs ruzie.
Geld, een bron van ergernis en irritaties of zelfs geldruzies. Verschillende mensen denken vaak ook erg verschillend over geld. Bespreek daarom samen welk reisbudget er is en wat de verwachtingen zijn. Wil jij graag chique dineren en neemt de ander bijvoorbeeld genoegen met een gemakkelijke afhaalmaaltijd? Het is goed om dit van elkaar te weten. Het is daarom ook goed om de administratie van uitgaven niet bij een persoon neer te leggen. Deel deze verantwoordelijkheid en bewaar bonnetjes of noteer de uitgaven.
Je hoeft je niet schuldig te voelen als je graag eens wat voor jezelf wilt doen of ondernemen. Wil de een graag lekker in de zon liggen of zitten en wil je zelf nog even over een marktje struinen, doe dat dan vooral. Soms een beetje egoïstisch zijn is niet erg. Je hoeft niet álles samen te doen, en zeker niet als dat echt tegen je zin is. Accepteer dit van elkaar.