De beste reistijd voor Albanië zijn de maanden mei tot en met september. Hoewel Albanië hete droge zomers kent, is het dankzij de verkoelende bries vanuit de Adriatische Zee erg goed uit te houden. Het klimaat van Albanië aan de kust is mediterraans, waardoor er van mei tot oktober in zee gezwommen kan worden. April, mei, juni, september en oktober zijn prachtige maanden om het land te bezoeken voor een actieve vakantie. In de winter kan het in het binnenland erg koud worden. In de zomermaanden kan de temperatuur in Albanië oplopen tot 40 graden, maar gemiddeld ligt de temperatuur in juli en augustus rond de 30 graden. In de maanden juni, juli en augustus is er veel zon en weinig kans op regen.
De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer varieert van 25 tot 35 graden. Juli is in Tirana de warmste maand, met een gemiddelde temperatuur rond 25 graden. De zon schijnt er volop. De koudste maand in Tirana is januari, met een gemiddelde temperatuur van 7 °C. In de hoger gelegen gebieden kan het ook in de zomermaanden ´s avonds fris zijn. Er heerst een gematigd zeeklimaat tot een landklimaat in het oosten. De kustvlakte heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers en zachte, maar regenachtige winters. In het bergachtige oosten heerst een landklimaat met strenge en sneeuwrijke winters , waarbij het in de zomer vaker regent. De beschutte bekkens hebben een milder klimaat. De maximumtemperatuur in de zomer kan wel oplopen tot 40 graden. In de winter is de minimale temperatuur -5 graden. De warmste plaats van Albanië is Saranda, waar de zon meer dan 3000 uur per jaar schijnt.
Door de verschillende klimaatzones kan de wintertemperatuur in Albanië behoorlijk verschillen. Over het algemeen zijn de winters in Albanië mild, zeker in de lager gelegen kustgebieden. Gemiddeld is het daar in de winter niet koud en een temperatuur rond tien graden is er meer regel dan uitzondering. In de nacht blijft de temperatuur er rond het vriespunt hangen. In de bergen, waar een landklimaat heerst, wordt het een stuk kouder en valt veel sneeuw. De winter begint in Albanië rond eind november en loopt tot begin maart. Zo nu en dan valt in de winter in Tirana ook sneeuw.
September is het hoogseizoen voor toeristen die rondreizen in Albanie. Hoogseizoen voor de kust zijn de maanden juli en augustus.
Het regenseizoen loopt in Albanië van november tot en met december. Vergeleken met andere Europese landen, valt in Albanië vrij veel neerslag. Gemiddeld is dat circa 1300 mm . In het noorden kan de totale neerslag wel oplopen tot zelfs 2000 mm. neerslag per jaar (ter vergelijking: in Nederland is 700 tot 900 mm per jaar normaal). De meeste neerslag, afnemend van noord naar zuid, valt in het najaar en in de winter. De droogste maand is juli, de natste zijn november en december. Vanaf oktober gaat de zomer in Albanië over in het herfstseizoen waarin de hoeveelheid zonneschijn flink afneemt en het meer gaat regenen. Het weer in Albanië kan snel omslaan. Door de ligging aan de Adriatische Zee wordt de hitte regelmatig verdreven door zware regen- en onweersbuien. Het risico op zware depressies neemt vooral aan het einde van de zomer toe.
Twee derde van Albanië bestaat uit bossen en weiland, waardoor in grote reservaten nog wolven, beren, gemzen en lynxen voorkomen. Zelfs de pelikaan komt voor. De berg Tomorr is twee kilometer hoog en tot in juni met sneeuw bedekt. In de schaduw ligt het museumstadje Berati, een van de mooiste van het land. Het kasteel, de Byzantijnse kerkjes en oude moskees getuigen van haar geschiedenis.
Heel wat moderner is de hoofdstad Tirana, prachtig gelegen tussen de berg Dajti en de kustvlakten. De Russische invloed is niet weg te denken. Bezoek het opvallende Skënderberg-plein, de Moskee van Ethem Mey en het Paleis van Cultuur.
In Albanië zijn ook weidse stranden te vinden waar geen toerist te bekennen is. Geniet van verse vis en een glaasje raki. In de bergen worden veel lamsschotels gegeten.