De beste reistijd voor Algerije zijn de maanden april tot en met mei, en september tot en met oktober. Over het algemeen zijn het voorjaar en de herfst de beste tijd om een bezoek te brengen aan Algerije. Tijdens deze periode zijn de temperaturen het meest aangenaam. Tijdens de lange, droge zomers kan de temperatuur in de Algerijnse Sahara makkelijk oplopen tot 50 graden. Van januari tot en met april volgt een periode van relatieve afkoeling, maar is er kans op zandstormen. Aan de kust is de temperatuur een stuk aangenamer, maar daar is de kans op regen van december tot en met februari vrij groot.
Het aanbod van reizen naar Algerije is beperkt en er is geen sprake van een echt hoogseizoen. Hoewel momenteel wordt afgeraden naar Algerije te reizen, zijn er wel tijden geweest dat meer toeristen het land bezochten. Er zijn allerlei mogelijkheden voor toeristen en reizigers. Zon, zee, strand, watersport. Aan de noordkust zijn veel gelegenheden. In de winter en kunnen de Sahara en de bijzondere rotsformaties in het binnenland bezocht worden.
Algerije heeft een gematigd mediterraan klimaat aan de kust, deels ook een steppeklimaat en een woestijnklimaat in het zuiden. Het noorden van Algerije heeft milde, natte winters en hete droge zomers en in de rest van het land, dat grotendeels in de Sahara ligt, regent het zelden. Dit gebied kent koude winters en hete zomers met temperaturen die op kunnen lopen tot maar liefst 55 graden. Het noordelijke deel staat onder invloed van de Middellandse Zee: het is een subtropisch klimaat met zachte winters en warme droge zomers. Aan de noordkust is het minder warm dan andere delen van Algerije. Algerije is een zeer zonnig land. Het aantal uren zonneschijn in het noorden varieert van ongeveer 5 tot 6 uur per dag in de winter en ongeveer 11 tot 12 uur in de zomer.
In het voorjaar zijn de temperaturen in Algerije het meest aangenaam. Wel waait in het voor- en najaar af en toe de Chili, een hete droge Saharawind die ook bekend staat als de Sirocco. De wind voert zand en stof mee, waardoor de lucht roodbruin kleurt en het zicht kan dalen tot minder dan dertig meter.
Als de Chili de Middellandse Zee bereikt, loopt de temperatuur snel op en daalt de luchtvochtigheid binnen enkele uren. Een stijging van 40 naar 50 graden en een luchtvochtigheidsdaling van 80 naar 10 procent is mogelijk. Het openbare leven ligt zo goed als stil tijdens het waaien van de Chili.
Zomers loopt de temperatuur in Algerije op naar gemiddeld 37 graden. ’s Nachts koelt het aan de kust af tot gemiddeld 20 graden. Aan de Middellandse Zee is het met een gemiddelde vochtigheidsgraad van meer dan 70 procent wel het hele jaar door vochtig. De zeewatertemperatuur van Algiers is in augustus 24 graden. In de Sahara zijn temperaturen van meer dan 50 graden mogelijk. Vooral in juli is het warm met in In Salah een gemiddelde dagtemperatuur van bijna 45 graden. In Tamanrasset in het zuiden is het doorgaans juist weer wat koeler, deze plaats ligt op bijna 1400 meter hoogte. Hier is het ongeveer 35 graden in juli.
In de winter is het aan de noordkust overdag 16 graden en ’s nachts 8 graden. In het bergland wordt het ’s winters kouder en vriest het zelfs regelmatig. In de bergen is het in Ain Sefra op ruim duizend meter hoogte gemiddeld in januari ’s nachts iets boven het vriespunt. Soms valt in het bergland sneeuw. In de hogere gedeeltes van de bergen wordt dan geskied. Een enkele keer ligt ook sneeuw langs de kust.
De meeste neerslag valt langs de Middellandse Zee en in het hogere gedeelte van de Sahara Atlas. Hier valt gemiddeld tussen de 400 en 800 mm per jaar. De jaarlijkse neerslag is in Algerije gemiddeld 729 mm. De meeste neerslag valt in de periode van september tot mei met als echte piek de periode van november tot maart. In Skikda valt jaarlijks 729 millimeter. Het neerslagverloop is hier grillig en tussen Skikda en Algiers valt in een klein gebied jaarlijks meer dan 1200 millimeter regen. Ten zuiden van de bergen neemt de jaarlijkse neerslaghoeveelheid snel af. Het klimaat gaat over in een steppeklimaat en de vegetatie wordt dunner. In Tindouf in het uiterste westen valt nog 60 millimeter, in Illizi in het oosten is dit jaarlijks slechts 16 millimeter regen.
Een grote bezienswaardigheid in Algerije is de Sahara. Via de El Gautarakloven ten zuiden van Constantine heb je een prachtig uitzicht over de woestijn. De stad Tamanrasset in het Hoggargebergte is ook erg de moeite waard, Van hieruit kunnen excursies gemaakt worden naar de bergen, maar ook naar de woestijn in het zuiden en het westen. Tamanrasset is in de winter ook een populaire wintersportbestemming.
Aan de kust zijn veel beach resorts te vinden, zoals bij Zeralda en op het schiereiland Sidi Fredj. Ook langs de kust van Oran zijn een aantal mooie badplaatsen te vinden, zoals Ain Gr Turk, Les Andalouses, Canastel, Kristel, Mostaganem en Sablettes.
Tassili N’Ajjer is een enorm vulkanisch plateau dat wordt doorkruist door massieve kloven die de rivieren in de loop der jaren hebben uitgehold. Hier zijn ook unieke rotsschilderingen te bezichtigen.
Uiteraard hoort ook een bezoek aan de stad Algiers bij de bezienswaardigheden van Algerije. Deze hoofdstad is al sinds de Romeinse tijd een havenstad en je kunt er dan ook nog steeds vele indrukwekkende ruïnes uit deze tijd bezichtigen, zoals die in Djemila en Timgad.