De beste reistijd voor heel Australië zijn de maanden september tot en met april. Voor noordelijk Australië zijn dat de maanden mei tot en met oktober, buiten het regenseizoen. In het midden van Australië is de beste reistijd september tot en met december. Er valt dan weinig regen en de temperatuur is aangenaam. In het zuiden en Tasmanië is het zomer van november tot en met april en daarmee is het de beste reisperiode voor dit deel van Australië. In het noorden en noordoosten van Australië kunnen van januari tot en met maart orkanen voorkomen.
Het hoogseizoen in Australië valt in de maanden december en januari. Zoals in alle landen op het zuidelijk halfrond, zijn de seizoenen in Australië tegengesteld aan die van het noordelijk halfrond. Van december tot en met februari is het zomer, van maart tot en met mei is het herfst, van juni tot en met augustus is het winter en van september tot en met november is het lente.
Australië kent grofweg twee seizoenen, het regenseizoen en het droge seizoen. ‘ The Wet’ is het regenseizoen in Australië van januari tot en met maart en ‘The Dry’ is het droge seizoen van mei tot en met november. In Australië is het weer het grootste deel van het jaar gematigd, maar het klimaat kan als gevolg van de omvang van het enorme continent variëren. In de noordelijke staten is het meestal warm, terwijl in de zuidelijke staten de winters koeler zijn. We verdelen het continent in dit overzicht in drie stukken: noordelijk Australië, midden-Australië en het zuiden. Het noorden van Nieuw-Zuid-Wales en het zuiden van Queensland hebben een subtropisch klimaat met het hele jaar door aangenaam weer, hoewel het in de zomer behoorlijk warm kan worden. Grote steden zoals Sydney, Perth en Adelaide hebben een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters.
Midden-Australië heeft een echt woestijnklimaat. In de zomer kunnen de temperaturen zeer hoog oplopen. In de winterperiode kan het ’s nachts flink afkoelen. De droge klimaatzone omvat de gehele outback. Neerslag is er minimaal en komt vooral voor in de winter. Er is nagenoeg geen bewolking, waardoor het ’s nachts sterk kan afkoelen. Het komt regelmatig voor dat het overdag bloedheet is en ’s nachts vriest. De maximumtemperatuur kan zomers gemakkelijk boven de 40 graden uitkomen, in de winter blijft het met 22 graden aangenamer. Hier valt minder dan 250 mm neerslag per jaar en het droge seizoen duurt meer dan acht maanden.
Victoria en Tasmanië in het zuiden hebben een gematigd klimaat. In de winter kan het vrij koud worden met sneeuwval in de hogere gebieden. De rest van het jaar is het zonnig en warm met kans op hittegolven in Victoria.
Het regenseizoen van Australië bestaat alleen in het tropische noorden. Van oktober tot eind november is het vroege stormseizoen. December en januari is de vroege moesson, soms heel nat. De late moesson valt in februari en maart, met zeer zware regenval. Het late stormseizoen van april en mei heeft zware stormen. In de regentijd komen er regelmatig zware stormen voor, gemiddeld circa vijf per jaar. Australië is gemiddeld wel een van de droogste continenten op aarde.
Een reis naar Australië betekent een reis naar uitgestrekte woestijnen, subtropische regenwouden, wereldse steden en eindeloze surfstranden. Enkele hoogtepunten zijn de Outback, duiken in het Great Barrier Reef of steden als Sydney en Melbourne. Australië is het land van kangoeroes en koala’s, oude koloniale stadjes, de Aboriginalcultuur en meer.
Voor een reis naar Australië heb je een visum nodig. Het visum – oftewel eVisitor 651 visum – voor Australië kun je eenvoudig via een online aanvraagformulier aanvragen. Dit proces kost je maximaal vijf minuten. Het visum is aan te vragen voor zaken en toerisme. Je ontvangt dan, na betaling, binnen uiterlijk 72 uur het visum, maar vaak heb je het visum de volgende werkdag al binnen. Het visum dat je ontvangt is het officiële visum voor Australië. Je kunt dus met een gerust hart op (door)reis. De visumaanvraag voor Australië kun je snel en eenvoudig online invullen op https://e-visums.nl/australie