De beste reistijd voor Azerbeidzjan is het voorjaar in mei en juni en het najaar september en oktober. Hiermee vermijd je de extremen van de winter en de zomer. In de winter valt er veel sneeuw in de Kaukasus en aan de kust van de Kaspische Zee kan het flink stormen. Als je een tocht naar de bergen wilt maken, zijn de zomermaanden juli en augustus wel erg geschikt.
De meeste neerslag valt in de maanden mei en juni en in oktober. Echt nat wordt het nooit in Azerbeidzjan. Het bosgebied in het zuiden krijgt de meeste neerslag te verwerken. Het midden is heel droog. Aan de Kaspische Zee waait het vaak behoorlijk. De bergen van de Kaukasus beschermen Azerbeidzjan tegen koude lucht uit het noorden. Hierdoor ontstaat zelfs een subtropisch en zeer zonnig klimaat op de meeste heuvels en vlakten in Azerbeidzjan. Azerbeidzjan is een land van extremen, het kan er in de bergen ruim min 30 graden worden, terwijl het in de zomer de temperatuur tot boven de 45 graden kan komen.
Azerbeidzjan heeft over het algemeen een prettig klimaat, maar in de zomer en winter zijn de temperaturen extremer dan we gewend zijn. De zomers in Azerbeidzjan zijn warm en droog. In juli en augustus kan het tussen 30 en 35 graden worden. In het Kaukasusgebergte in het noorden blijft het koeler door de hoogte.
Op de kustvlaktes heerst in de zomer een overwegend warm en droog subtropisch klimaat. Bakoe (Baku) is in de zomer erg heet en heeft een hoge luchtvochtigheid, waardoor het nog heter aanvoelt. De bergen van de Kaukasus zijn in de zomer een goede bestemming.
In de winter daalt de temperatuur tot circa 5 graden. ’s Nachts vriest het licht tot matig. Azerbeidzjan heeft relatief milde winters, maar wanneer er koele lucht uit Rusland komt kunnen de temperaturen in Azerbeidzjan flink dalen. Gemiddeld is het in Azerbeidzjan in de winter van december tot maart tussen de 6 en 10 graden langs de kust tot net iets onder het vriespunt in de bergen. Aan de kust matigt de Kaspische Zee de temperaturen.
Azerbeidzjan kent geen regenseizoen. De meeste neerslag valt in Lankaran aan de voet van het Talyshgebergte en de minste op het schiereiland Apsjeron. De maanden april, mei en juni zijn de maanden waarin de meeste regen valt. Langs de kust regent het een stuk minder. Vanaf juni wordt het een stuk droger en regent het bijna niet meer, met uitzondering van de gebieden in het noordwesten..
Bezoek de middeleeuwse ommuurde stad Icheri Sheker in Bakoe. Het leven speelt zich hier buiten en in de theehuizen af. De stad heeft een aantal moskeeën. In de Dzhuma Moskee zit het kledenmuseum, waar ook juwelen en houtsnijwerk worden tentoongesteld. De Synyk Kalah Minaret is het oudste gebouw in de stad.
In Kobustan zijn rotstekeningen van meer dan 10.000 jaar oud te bewonderen. Bijna 400 km ten westen van Bakoe, vlakbij de grens met Georgië, ligt Sheki. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat deze stad een van de oudste oudste nederzettingen in de Kaukasus is. Bezoek het 18e eeuwse zomerpaleis en het fort.
Apsheron is een schiereiland met een natuurpark en een aantal forten ui de 14e eeuw. De bergen in de Kaukasus zijn ook een must voor bergbeklimmers.