De beste reistijd voor het perfecte klimaat!

Je bent hier:
Geldproblemen in het buitenland voorkomen

Geldproblemen in het buitenland, hoe voorkom je ze en wat kun je eraan doen?


29 juli 2015

Als je op vakantie bent, zijn geldproblemen wel een van de laatste dingen waar je aan wilt denken. Lekker vakantie vieren is natuurlijk het doel. Toch komt het regelmatig voor dat mensen in de problemen komen: pinnen lukt niet, de betaalpas raakt kwijt of wordt gestolen, je pas wordt niet geaccepteerd of je kunt maar een klein bedrag opnemen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je bankzaken goed geregeld hebt en je lekker vakantie kunt blijven vieren? We geven enkele tips.

Betalen en geld opnemen in het buitenland activeren

Ga je buiten Europa op reis? Sinds enkele jaren moet je bij je bank melden dat je buiten Europa gebruik wilt maken van je betaalpas. Vaak kan dit gemakkelijk en snel online geregeld worden, maar het is vaak een vergeten actie, die zorgt voor ongemak als je bijvoorbeeld bij aankomst meteen lokale valuta wilt pinnen.

Regel thuis lokale valuta

Heel veel hoeft het niet te zijn, maar het is erg prettig om al wat lokaal zakgeld bij je te hebben. Bij aankomst kun je dan bijvoorbeeld meteen doorlopen naar een taxi of wat te eten kopen, zonder op zoek te moeten naar een PIN-automaat. Bespaart tijd en moeite, helemaal wanneer je een vermoeiende (vlieg)reis achter de rug hebt. Dan is het fijn om snel naar je eindbestemming te kunnen reizen. De meeste steden en grote stations in Nederland beschikken over een GWK (Grens Wissel Kantoor), waar je gemakkelijk vele buitenlandse valuta kunt wisselen. Kijk hier voor een lijst met alle filialen in Nederland.

Meerdere betaalmiddelen

Als je de voorgaande tips uitvoert, heb je in ieder geval al wat contant geld op zak. Dat is altijd handig, wat er ook gebeurt. Neem naast contant geld ook je reguliere betaalpas mee en eventueel een credit card. Deze kaarten worden wereldwijd geaccepteerd. Uit onze ervaringen heeft een VISA-card een betere ‘dekking’ dan Mastercard. Je hebt zo al drie manieren om aan geld te kunnen komen.

Mobiel bankieren

Tegenwoordig bieden de meeste Nederlandse banken een app om mobiel te kunnen bankieren. Zo houd je ook op reis het overzicht en kun je meteen zien wanneer er mogelijk gefraudeerd is. Met name geldt dit voor credit cards. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld nog gebruikelijk je credit card alleen door de lezer te schuiven, zónder pincode. Erg handig, maar desondanks fraudegevoelig. Via de app van je bank of creditcardverstrekker kun je alles ook op reis goed in de gaten houden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een beveiligde WiFi-verbinding (inloggen met wachtwoord).

Kosten voor geld opnemen

In de eurolanden is betalen en geld opnemen meestal gratis met je Nederlandse bankpas. Soms kan de bank echter wel geld in rekening brengen. Dit zie je dan wel op het scherm. Betalen met een creditcard is soms voordeliger, geld opnemen juist niet.

Bankpas of credit card gestolen of verloren

Is je kaart gestolen of verloren? Meld dit dan direct bij je bank. Elke bank heeft een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. Zorg dat je dit nummer ergens opschrijft en meeneemt. In de meeste gevallen kan je bank je zelfs helpen met noodgeld, zodat je in ieder geval uw weg kunt vervolgen. Doe bij diefstal ook zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.

De noodnummers niet bij de hand en lees je dit artikel op reis? De noodnummers van de meeste grote Nederlandse banken vind je hier.

https://www.mesondonraimundo.com/kampt.html https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html Comprar Diflucan Comprar Cytotec online Acheter Cytotec en ligne Comprar Priligy