De beste reistijd voor Libië zijn de maanden november tot en met maart. De lente of het najaar is het meest geschikt. In de winter is het in de woestijn ook aangenaam, alleen kunnen de nachten daar wel erg koud zijn. Vermijd in de maanden mei tot en met juni en oktober, waarin zandstormen het leven in Libië stil kunnen leggen. Momenteel wordt reizen naar Libië ontraden. Houd het actuele reisadvies in de gaten.
Libië kent eigenlijk twee verschillende klimaten: aan de kust heerst een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. In de woestijn is het klimaat veel extremer met grote verschillen in dag- en nachttemperaturen. In de zomer is het er te heet om te reizen, maar in de winter en voor- en najaar kan het hier aangenaam zijn.
Het klimaat van de kuststrook is te vergelijken met het klimaat van andere landen aan de Middellandse Zee, met zachte winters en hete zomers. In de winter is het overdag gemiddeld 17 graden en in de zomer 31 graden.
In het binnenland wordt het overdag extreem heet en ’s nachts juist erg koud. Vooral in Ghadamis is het erg heet. Hier ligt de gemiddelde zomertemperatuur op wel 42 graden. In de Libische woestijn in het oosten van het land is het met een gemiddelde dagtemperatuur van 38 graden iets koeler.
In verband met de situatie in Libië is er geen sprake van een toeristisch hoogseizoen.
Er valt weinig regen in Libië. Wanneer het wel regent, is dat met name aan de kust en de gebieden waar het mediterrane klimaat heerst in de winter en in het voorjaar. De meeste regen valt in de maanden december en januari. Over het hele jaar gezien is dat nog steeds zeer weinig vergeleken met Nederland.
In het woestijnachtige binnenland regent het vrijwel nooit of slechts een enkele millimeter, sommige plekken zijn zelfs helemaal droog.
Libië is een goede zonbestemming voor strandliefhebbers met een kustlijn van ruim 2.000 kilometer, en wordt nog niet overspoeld door toeristen. De mooiste stranden in het oosten vind je in Elkhoms, Zliten en Misurata en in het oosten in Bessis en Nekaza.
Langs de kust vind je meteen een schat aan archeologische opgravingen, zoals de zeer goed bewaard gebleven Romeinse nederzetting Leptis Magna. Cyrene of Shahat in het oosten was in het verleden een van de beroemdste steden van het Griekse rijk en ook hier zijn nog veel monumenten van te vinden.
Voor de rest bestaat Libië vooral uit woestijngebieden, maar ook daar is veel te zien. Bijvoorbeeld de prachtige zandduinen bij Zallaf, met zoutmeren waarin gebadderd kan worden. Ook de oasestad Ghadames met unieke witte huizen gemaakt van modder is prachtig om te bekijken. Vanuit Ghat, een ander mooi oasestadje, kan je de Akakus bergen intrekken en daar 10.000 jaar oude rotstekeningen bewonderen.