29 juli 2015
Wil of moet je medicijnen meenemen op vakantie? Dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Een middeltje tegen diarree kan natuurlijk geen kwaad, maar waar moet je wel rekening mee houden om te voorkomen dat je onterecht als drugssmokkelaar wordt gezien?
Gebruik jij of je kind bijvoorbeeld pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis? Wees je er dan van bewust dat deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. Zonder een medische verklaring kan daarvoor in het buitenland streng gestraft worden. De overheid publiceert en houdt een lijst bij met medicijnen onder de Opiumwet.
Als je op vakantie gaat en je neemt medicijnen mee die onder de Opiumwet vallen, vraag dan een officiële verklaring aan. Je huisarts of apotheker kan hier meer over vertellen. De regels verschillen per land.
Medische verklaring Opiumwet Schengengebied
Als je reist naar een land binnen het Schengengebied, dan heb je een zogenaamde Schengenverklaring nodig. Deze verklaring kun je zelf downloaden, invullen en moet vervolgens wel ondertekend worden door een arts. Let op dat je deze verklaring minimaal vier weken van tevoren al moet hebben laten goedkeuren. De verklaring zelf is 30 dagen geldig (ga je langer, dan moet je simpelweg meerdere verklaringen regelen).
Medische verklaring Opiumwet buiten Schengengebied
Valt je reisbestemming niet onder het Schengengebied? Dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze verklaring moet opgesteld worden door een arts, die je vervolgens opstuurt naar het CAK. De verklaring moet daarna nog goedgekeurd worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook deze verklaring moet je vier weken van tevoren indienen.
Speciale medische verklaringen
Zoals zo vaak zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Voor landen zoals Curaçao, Aruba en Kroatië heb je een speciale verklaring nodig. Controleer altijd de website van het CAK voor een actuele lijst waarin per land staat welke verklaring je precies nodig hebt. Wil je nog meer zekerheid? Neem dan contact op met de ambassade van het land waar je naartoe op reis gaat.
Een medicijnpaspoort is handig om mee te nemen als je met medicijnen op reis gaat. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt. Dat kan handig zijn wanneer je op vakantie nieuwe medicijnen nodig hebt of een arts bezoekt. Het medicijnpaspoort is geen officieel reisdocument en vervangt de Schengen- of Engelstalige medische verklaring dus niet. De huisarts of apotheek kan je helpen aan een medicijnpaspoort.
Neem je al deze tips in acht, dan staat niets een zorgeloze reis in de weg.