De beste reistijd voor het perfecte klimaat!

Je bent hier:
Medicijnen mee op vakantie

Medicijnen mee op vakantie naar het buitenland? Let dan goed op!


29 juli 2015

Wil of moet je medicijnen meenemen op vakantie? Dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Een middeltje tegen diarree kan natuurlijk geen kwaad, maar waar moet je wel rekening mee houden om te voorkomen dat je onterecht als drugssmokkelaar wordt gezien?

Welke medicijnen kun je niet zomaar meenemen op vakantie?

Gebruik jij of je kind bijvoorbeeld pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis? Wees je er dan van bewust dat deze medicijnen onder de Opiumwet vallen. Zonder een medische verklaring kan daarvoor in het buitenland streng gestraft worden. De overheid publiceert en houdt een lijst bij met medicijnen onder de Opiumwet.

Medische verklaring verplicht

Als je op vakantie gaat en je neemt medicijnen mee die onder de Opiumwet vallen, vraag dan een officiële verklaring aan. Je huisarts of apotheker kan hier meer over vertellen. De regels verschillen per land.

Medische verklaring Opiumwet Schengengebied
Als je reist naar een land binnen het Schengengebied, dan heb je een zogenaamde Schengenverklaring nodig. Deze verklaring kun je zelf downloaden, invullen en moet vervolgens wel ondertekend worden door een arts. Let op dat je deze verklaring minimaal vier weken van tevoren al moet hebben laten goedkeuren. De verklaring zelf is 30 dagen geldig (ga je langer, dan moet je simpelweg meerdere verklaringen regelen).

Medische verklaring Opiumwet buiten Schengengebied
Valt je reisbestemming niet onder het Schengengebied? Dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze verklaring moet opgesteld worden door een arts, die je vervolgens opstuurt naar het CAK. De verklaring moet daarna nog goedgekeurd worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook deze verklaring moet je vier weken van tevoren indienen.

Speciale medische verklaringen
Zoals zo vaak zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Voor landen zoals Curaçao, Aruba en Kroatië heb je een speciale verklaring nodig. Controleer altijd de website van het CAK voor een actuele lijst  waarin per land staat welke verklaring je precies nodig hebt. Wil je nog meer zekerheid? Neem dan contact op met de ambassade van het land waar je naartoe op reis gaat.

Medicijnpaspoort

Een medicijnpaspoort is handig om mee te nemen als je met medicijnen op reis gaat. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt. Dat kan handig zijn wanneer je op vakantie nieuwe medicijnen nodig hebt of een arts bezoekt. Het medicijnpaspoort is geen officieel reisdocument en vervangt de Schengen- of Engelstalige medische verklaring dus niet. De huisarts of apotheek kan je helpen aan een medicijnpaspoort.

Medicijnen mee naar het buitenland, enkele belangrijke tips

  • Neem altijd je medicijnen mee in de originele verpakking. Dan is bij een controle duidelijk te zien dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
  • Neem je de medicijnen mee in de handbagage? Zorg er dan ook voor dat je een, liefst Engelstalig, doktersrecept hebt. Zo laat je zien dat de medicijnen van jou zijn.
  • Raak je medicijnen kwijt terwijl je op reis bent? Gebruik dan je medicijnenpaspoort om bij een apotheek nieuwe medicijnen te halen. Bewaar altijd de bonnen en breng je zorgverzekeraar op de hoogte.
  • Zijn de medicijnen die je nodig hebt niet verkrijgbaar op jouw reisbestemming? Soms kunnen de medicijnen ook opgestuurd worden naar je vakantieverblijf.

Neem je al deze tips in acht, dan staat niets een zorgeloze reis in de weg.

https://www.mesondonraimundo.com/kampt.html https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html Comprar Diflucan Comprar Cytotec online Acheter Cytotec en ligne Comprar Priligy