De beste reistijd voor Namibië zijn de maanden oktober tot en met december. Temperaturen liggen dan afhankelijk van je locatie in Namibië tussen de 25 en 40 gaden. Reizen door Namibië kan verder het hele jaar door uitstekend gedaan worden. Ook half maart tot en met half april is een goede reisperiode voor het land. De meeste kans op regen heb je van januari tot april, waarbij het meer naar het noorden vaker regent en de luchtvochtigheid hoger is.
Net na de regenperiode in april en mei is het landschap bedekt met gras, bloeiende planten en heldere luchten. Twee uitstekende maanden om te gaan.
Namibië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Vooral in de zomer (onze winter) kan het erg warm worden. In de winter (onze zomer) is het overdag aangenaam warm. In de nachten kan het behoorlijk afkoelen.
In het grootste deel van Namibië heerst een woestijnklimaat. Het noorden en oosten van Namibië hebben een warm steppeklimaat. Op het Centrale Plateau is het weer vaak aangenaam en gematigd.
Dankzij het woestijnklimaat kent Namibië grote verschillen tussen de temperaturen overdag en ’s nachts. Overdag is een temperatuur van 30 graden heel normaal, terwijl het in de nacht tot het vriespunt daalt.
De koelere periode in Namibië loopt van mei tot en met augustus en is een goede tijd om wild in het Etosha National Park te spotten. Het gras is dan niet zo hoog en het wild is daardoor gemakkelijker te zien. Vanaf september wordt het weer warmer. Ook in deze tijd is Namibië nog prima te bereizen. Echt aangenaam is het aan de kustplaatsen.
Zuid-Afrika en Namibië vieren vakantie van half december tot half januari, van half april tot begin mei en van begin augustus tot begin september.
De meeste neerslag valt in Namibië tussen half december en half maart, vooral in de vorm van korte en hevige onweersbuien. Reizen is in deze periode goed mogelijk, maar houd wel rekening met de hitte. Ook al is het regentijd, in het grootste deel van het land valt zelfs dan maar nauwelijks neerslag. Als het geregend heeft, breekt de zon meestal weer snel door. De wegen zijn in deze periode vaak wel van wat mindere kwaliteit. Ook kamperen in een droge rivierbedding is af te raden. Een flinke regenbui kan een droge rivier binnen korte tijd veranderen in een kolkende watermassa.
Bezoek Windhoek, de hoofdstad van Namibië in het midden van dit land. Windhoek ligt op een behoorlijke hoogte van 1650 meter en heeft ongeveer 300.000 inwoners. In Windhoek kom je alle verschillende culturen tegen die er in heel Namibië te vinden zijn.
In de stad Swakopmund vind je veel musea, maar kan ook een echte strandvakantie gehouden worden. De zon schijnt hier erg veel. Loop over de brede boulevards met grote palmbomen, of ontspan in een van de vele parken. Veel Zuid-Afrikanen bezoeken Swakopmund.
Ga wandelen in de Fish River Canyon, op de Grand Canyon na is dit de grootste vallei ter wereld. Het uitzicht is er spectaculair. De Orange River ontstaat vanuit de Fish River Canyon, ook een erg mooie kloof om te bezichtigen.
Rijd door de Namib Desert, een van de oudste woestijnen ter wereld, met naast veel zand ook allerlei soorten duinen en rotsen. De Namib Desert is 100 kilometer breed en strekt zich van noord naar zuid langs de Atlantische kust van Namibië over een lengte van 400 kilometer. In het midden hiervan is een prachtige vallei tevinden, de Sossusvlei. Een interessante toeristische attractie in Namibië.
Richtersveld is een heuvelachtig, ruige bergwoestijn met rotspilaren en spitsen die door de wind gevormd zijn. Wondergat is een belangrijke plek die je als toerist gezien moet hebben, dit is een diepe grot die een religieuze betekenis heeft voor de Nama’s. Ais Ais-Richtersveld Transfrontier Park is de nieuwe naam van dit park en is samen met de Ais-Ais Hot Springs en de Fish River Canyon een grensoverschrijdend park in Namibië. Ais-Ais Springs staat vooral bekend om de warmwaterbronnen die je hier kunt bezichtigen.