De beste reistijd voor het perfecte klimaat!

Je bent hier:
Nederlandse zorgverzekering in het buitenland

Nederlandse zorgverzekering in het buitenland, waar heb je recht op?


29 januari 2017

Het kan helaas iedereen overkomen: je krijgt een auto-ongeluk, valt van de hoteltrap, krijgt een blindedarmontsteking of hebt een ander medisch spoedgeval. Het overkomt elk jaar een groot aantal vakantiegangers en meestal komt het voor hen totaal onverwacht. Gelukkig betaal je netjes elke maand waarschijnlijk een behoorlijk bedrag premie aan je zorgverzekeraar. Reden genoeg om te denken dat je ook op vakantie in het buitenland ook goed verzekerd bent tegen zorgkosten. Helaas is dat niet altijd waar. Hoe werkt het nou precies met de Nederlandse zorgverzekering als je in het buitenland verblijft en zorg nodig hebt?

Per land verschillend

Welke medische zorg je kunt krijgen, hangt af van het land waar je op vakantie bent. Ook de vergoeding van zorgkosten hangt daarvan af. Het kan zijn dat je zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal dekt. Nederland heeft met een aantal landen de afspraak dat zij elkaars verzekerden helpen als die medische zorg nodig hebben. Kortgezegd heb je dan recht op medische zorg uit het basispakket van dat specifieke land. Onderling worden deze kosten dan achteraf door de landen verrekend. Kijk in deze lijst om te zien met welke landen Nederland een zorgverdrag heeft.

Maar ook als er wél een zorgverdrag Is, kan het zijn dat je niet verzekerd bent, omdat je te lang in het buitenland verblijft. De Nederlandse zorgverzekeraar bepaalt of je nog verzekerd bent. Dit is na te vragen bij je zorgverzekeraar.

Geen afspraken?

Als het land of de landen waar je verblijft geen afspraken heeft met Nederland, dan is het van belang om bij je zorgverzekeraar na te gaan voor welke medische zorg je eventueel wel verzekerd bent. Meestal is dit op de site, of in de zorgpolis die je elk jaar krijgt terug te vinden.

Neem een reisverzekering

Met een reisverzekering neem je jezelf veel stress uit handen. Bovendien ben je niet alleen verzekerd voor zorg in het buitenland, maar vaak ook tegen diefstal en schade. We raden aan om eigenlijk altijd een aanvullende reisverzekering af te sluiten, zodat je niet voor vervelende verrassingen zult komen te staan. Om de kosten hoef je het vaak niet te laten. Zeker een doorlopende reisverzekering hoeft niet meer dan enkele tientallen euro’s per jaar te kosten, zelfs voor een wereldwijde dekking!

Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC)

Altijd handig om bij je te hebben, is de Europese ziekteverzekeringskaart. Hierop staan al je polisgegevens en de gegevens van de zorgverzekeraar in het Engels. De kaart heet ook wel de European Health Insurance Card (EHIC). Met deze kaart krijg je makkelijker toegang tot de medische voorzieningen in het buitenland en warden de kosten zelfs sneller vergoed. De kaart is meestal gratis aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Dit pasje is voor de zorgverlener in het buitenland meteen een duidelijk bewijs dat je in Nederland verzekerd bent. De EHIC zorgt ervoor dat je in het buitenland medische hulp krijgt die in het basispakket zit.

Op de EHIC staat ook een noodnummer dat je kunt bellen bij een noodgeval in het buitenland. De pas is geldig in de Europese Unie en Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen en Zwitserland.

Vergoedingen zorg

Het kan voorkomen dat je zorgverzekering niet alle kosten dekt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen de kosten van de zorg zoals die in Nederland zou zijn gefactureerd.
Komen er in het buitenland extra kosten bij? Dan moet je deze kosten zelf betalen (of jezelf hiervoor verzekeren door middel van een aanvullende reisverzekering).

De prijzen en vergoedingen zijn per land verschillend. Het is daarom altijd goed om van tevoren te kijken hoe dit in je vakantieland(en) geregeld is, zodat je voorkomt dat je voor hoge kosten komt te staan. Medische zorg kan namelijk erg snel erg duur worden.

https://www.mesondonraimundo.com/kampt.html https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html Comprar Diflucan Comprar Cytotec online Acheter Cytotec en ligne Comprar Priligy