De beste reistijd voor het perfecte klimaat!

Je bent hier:
Hoe inbraak voorkomen tijdens vakantie?

Op vakantie? 10 goede anti-inbraaktips voor als je van huis bent!


29 juli 2015

Tegenwoordig is bij veel mensen hun hele leven, doen en laten ook online te vinden. Niet alleen je vrienden, maar ook inbrekers maken hier uiteraard handig gebruik van. Ook de meer ouderwetse methoden om te bepalen of iemand voor langere tijd weg is, zijn bij inbrekers nog lang niet uit de gratie. We geven de meest gebruikte technieken, zowel online als ‘offline’. Met deze anti-inbraaktips maak je het inbrekers in ieder geval niet gemakkelijk!

Vakantiefoto’s en informatie op Internet

Ken je ze? Die jaloersmakende foto’s van verre stranden, mooie landen en geweldige bezienswaardigheden? Ze komen voorbij op Facebook, Twitter en andere social media. Helaas maken niet alleen vrienden gebruik van jouw openheid. Ook inbrekers lezen vol interesse mee om te kijken of mensen op vakantie zijn. Vaak gaan zij op zoek naar zoektermen als ‘vliegveld’, ‘vakantie’ en ‘hotel’ en andere vakantiegerelateerde woorden. Hiermee komen ze vanzelf terecht op Facebook en Twitter, waarna een adres vaak ook snel gevonden is.

Natuurlijk mogen mensen weten dat je op vakantie bent, maar meld het niet online. Kun je de verleiding niet weerstaan? Scherm dan al je socialmedia-accounts goed af. Zowel Twitter als Facebook zijn zo in te stellen, dat alleen bekenden deze informatie kunnen zien. Toon overigens ook niet je woonplaats op je profiel. De mensen die je kennen, weten immers toch wel waar je woont.

Goede afspraken maken met de buren

Als er geen activiteit in en rond je woning is, dan geef je daarmee aan dat je niet thuis bent. Inbrekers die hun zaken goed voorbereiden, zullen voorafgaand aan een inbraak een bepaalde buurt eerst goed verkennen. Is er een tijd geen verandering en is het donker in huis? Grote kans dat jij op vakantie bent en dit voor hen het risico waard wordt.

Maak daarom goede afspraken met je buren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van hun auto op je oprit, het water geven van planten, het gras maaien en vooral ook de post uit de brievenbus of van de mat halen. Veel inbrekers zetten een takje of ander voorwerp tegen de voordeur en kijken dan een paar dagen later of dit er nog steeds staat. Als de deur immers open is geweest, zal het takje vallen. Je buren kunnen alert zijn op dit soort signalen.

Laat je huis er bewoond uitzien

We geven toe, de verleiding is groot om het huis voor vertrek helemaal aan kant te maken. Wat is er heerlijker dan terugkomen in een heerlijk opgeruimd huis? Met het oog op inbraakpreventie is het echter aan te raden om het huis niet helemaal op te ruimen. Zet juist enkele glazen met wat bierviltjes op tafel. Zo wek je de indruk dat er iemand thuis is. Plaats dure voorwerpen uit zicht. Berg je laptop bijvoorbeeld goed op. Let er trouwens wel op dat je trapjes en afvalcontainers wél opruimt. Zet ze het liefst zelfs binnen. Een inbreker maakt wat graag gebruik van het materiaal dat al aanwezig is.

Ook het automatisch in- en uitschakelen van een aantal lampen is snel geregeld met enkele goedkope tijdschakelaars. Hiermee laat je op een effectieve wijze zien dat je thuis bent. Tegenwoordig zijn er lampen op de markt die zeer weinig energie verbruiken. Energieverbruik terwijl je weg bent hoeft dus geen argument te zijn.

Haal je thuisadres uit het navigatiesysteem

Ga je met de auto op vakantie? Let er dan op dat je de thuislocatie uit het apparaat verwijderd. Bij diefstal heeft de crimineel anders niet alleen je navigatiesysteem, maar wordt meteen even een bezoek aan je thuisadres gebracht. De kans is immers zeer groot dat je daar niet thuis bent.

In het verlengde hiervan: hang geen adreslabel aan je sleutels. Wanneer je de sleutelbos verliest of  deze gestolen wordt, maak je het een inbreker wel erg makkelijk. Worden je sleutels gestolen tijdens je vakantie? Overweeg dan om bij thuiskomst de cilinders van je sloten te vervangen.

Snoei de heg en installeer een lamp met sensor

Inbrekers doen hun werk begrijpelijkerwijs graag ongezien. Zorg er daarom voor dat je heg goed gesnoeid is. Indien mogelijk is het ideaal wanneer men van buitenaf zicht heeft op je woning. Zo kan verdachte activiteit snel opgemerkt worden.

Het plaatsen van een lamp met lichtsensor is daarnaast een kleine investering, waarmee je ongewenste bezoekers letterlijk in de spotlights zet. De kans is groot dat de inbreker eieren voor zijn geld kiest en snel vertrekt.

Telefoon doorschakelen

Heb je een vaste telefoonlijn? Schakel deze dan door naar je mobiele telefoon. Dat is tegenwoordig erg eenvoudig. Veel inbrekers doen vooronderzoek en bellen naar het huis waarvan ze denken dat de bewoners op vakantie zijn.

Caravan voor de deur?

Ga je met een vouwwagen of caravan op vakantie? Zorg er dan voor dat deze niet te lang voor de deur of op de oprit staat. Een geparkeerde caravan is voor inbrekers die hun vooronderzoek doen natuurlijk een duidelijk signaal om jouw adres op hun lijstje van interessante objecten te plaatsen.

Weet jij precies wat je bezit?

Mocht je ondanks alle tips toch slachtoffer zijn geworden van een woninginbraak? Zorg dat je een lijst hebt van al je (belangrijke en grote) bezittingen. Wanneer je dit geregistreerd hebt, weet je precies wat de schade is en sta je sterker wanneer je een claim indient bij een verzekeraar.

Tips vlak voor vertrek

  • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker hoeft slechts een raam in te slaan en kan de deur openen. Let er ook op dat je alle deuren en ramen goed sluit.
  • Zorg dat er geen grote hoeveelheden geld in huis aanwezig zijn. Ook niet in een kluis. Bij inbraak is er immers alle tijd om een kluis te kraken.
  • Heb je een schuifpui? Plaats dan een balkje op de rail. Hiermee is de deur niet open te schuiven, ook al wordt het slot geforceerd.

Sleutels verstoppen

Zeg eens eerlijk, heb jij ergens in de directe omgeving van je huis je huissleutels verstopt voor als je ze zelf een keer vergeten of kwijt bent? Een sleutel onder de deurmat of een bloempot is absoluut een onveilige plek!

https://www.mesondonraimundo.com/kampt.html https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html Comprar Diflucan Comprar Cytotec online Acheter Cytotec en ligne Comprar Priligy