De beste reistijd voor Roemenië zijn de maanden juni tot en met september. Vooral zonliefhebbers komen in de zomermaanden aan de kust van de Zwarte Zee aan hun trekken, maar ook actieve vakantiegangers kunnen mooie trektochten door het binnenland en bijvoorbeeld de Karpaten maken. Langs de Donau en landinwaarts kan het in de zomermaanden juli en augusts erg heet worden, waardoor de maanden juni en september beter geschikt zijn voor deze regio.
Het klimaat van Roemenië is een gematigd landklimaat, waarin de zomers zeer warm zijn en de winters juist koud. Het voorjaar is kort, terwijl de herfst naar verhouding langer duurt. Lokaal kan het klimaat in Roemenië verschillen. We onderscheiden het kustgebied, de laagvlaktes en de bergen. In de zomer kan het op de laagvlakten erg heet worden, met temperaturen die regelmatig boven de 35 graden komen. Aan de kust en in de bergen is het in de zomermaanden aangenamer met gemiddelde dagtemperaturen van 22 graden.
Het hoogseizoen in Roemenië loopt van juli tot en met augustus.
In Roemenië regent het gemiddeld een stuk minder dan in Nederland. In Boekarest valt gemiddeld ongeveer 580 mm neerslag per jaar en aan de kust is dit zelfs nog een stuk minder. In de Karpaten regent het juist wat meer dan in Nederland, met een gemiddelde hoeveelheid neerslag tot ongeveer 1400 mm per jaar. In de lente en zomer valt de meeste regen, waarin juni de natste maand is. In de winter valt neerslag veelal als sneeuw, waardoor in de Karpaten uitstekend van een wintersportvakantie genoten kan worden.
Boekarest is de hoofdstad van Roemenië, waar onder andere het Paleis van het Parlement te vinden is. Dit paleis is na het Pentagon het grootste gebouw in de wereld. In de stad zijn veel barokke gebouwen en een Oost-Europese uitstraling te vinden.
Ook het historische centrum van Sighişoara is een bezoek waard. Dit is een van de populairste attracties en de drukst bezochte plaats van Roemenië. Je vindt er een 500 jaar oude klokkentoren, straten met kleurrijke gebouwen en musea. Een stad met een middeleeuwse uitstraling en veel geschiedenis van de Dracula-mythe.
Ook voor natuurliefhebbers heeft Roemenië veel te bieden. In de Karpaten kun je goed wandelen of paardrijden. In de Donaudelta zijn honderden vogelsoorten te bewonderen, maar ook ander wild dat zich om en nabij het water bevindt. In het Fagaras- en Retezatgebergte vind je prachtige bergmeren. Ook heeft Roemenië ruim 10.000 grotten.
Een heerlijke zonvakantie kun je houden aan de witte zandige stranden van de Zwarte Zeekust. Liefhebbers van spa’s kunnen thermische bronnen bezoeken, met zout water en modder van het Techirghiolmeer.
In Roemenië vind je ook veel paleizen, kastelen en bijzondere kerken, onder meer in Transsylvanië, waar de Biertan Kerk bovenop een heuvel uitkijkt over Biertan. Het kasteel dat diende als decor en inspiratie voor Dracula is het kasteel Bran.
Bezoek ook de haven van Constanta, die al in de zesde eeuw voor Christus is opgericht en breng een bezoek aan de interessante archeologische vindplaatsen van Histria, Tomis en Callatis.