De beste reistijd voor het perfecte klimaat!

Je bent hier:
Spaanse Costas op een rij

Spaanse Costa’s op de kaart. Waar liggen ze en welke kies jij?


9 juli 2016

Waar liggen de Spaanse Costa’s? We zetten alle Spaanse Costa’s op een rij van noord naar zuid op een handige kaart. Spanje staat bekend als een heerlijke vakantiebestemming, zowel voor een zonvakantie, strandvakantie, maar ook om te overwinteren is Spanje heel geschikt. Waarschijnlijk heb je al veel gehoord over de verschillende Spaanse Costa’s, zoals de populaire Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol. Dat zijn de meest bekende bestemmingen voor een zonvakantie, maar er zijn nog meer mooie stranden en Costa’s in Spanje. Waar liggen de Spaanse Costa’s? We zetten alle Spaanse Costa’s op een rij van noord naar zuid.

Waar liggen alle Spaanse Costas kaart

1. Costa Brava

Stranden Costa Brava
De Costa Brava is de meest noordelijke kuststreek van Catalonië, een onregelmatige kust met grillig gevormde rotsen en grote hoogteverschillen. De Costa Brava is een van de populairste bestemmingen voor een vakantie in Spanje en wordt ook wel de “Woeste kust” genoemd. De Costa Brava heeft een prachtige rotsachtige kust met mooie baaien. De noordelijke badplaatsen zijn vaak omgeven door vele groene natuur, vooral pijnbomen zie je er veel.
De Costa Brava loopt van de Frans-Spaanse grens tot aan de badplaats Blanes en biedt echt voor ieder wat wils. Families en strandliefhebbers zullen genieten op een van de vele stranden en voor de kinderen en er zijn leuke (water-)parken om een dagje uit te gaan.

Een zonvakantie aan de Costa Brava is ideaal tussen half juni en eind september. De temperaturen aan de kust zijn er doorgaans milder dan in de binnenlanden, echter in de maanden juli en augustus kan het prettig zijn om in ieder geval ’s nachts over een goedwerkende airconditioning te beschikken.

Bekijk de beste reistijd voor Costa Brava.

2. Costa de Ponent

Stranden Costa De Ponent
Foto: Enric / CC BY-SA

Onder de Costa Brava vind je de Costa del Maresme met daaronder het gebied rondom Barcelona en de Costa de Garraf, samen zijn deze gebieden de Costa de Ponent. Veel mensen kennen de Costa de Ponent niet en verwarren het voor het gemak met de Costa Brava. Deze kuststrook is net als de Costa Brava onregelmatig, met grillig gevormde rotsen en grote hoogteverschillen. Je vindt er veel toeristische mogelijkheden en mooie natuurgebieden, maar uiteraard ook prachtige zandstranden voor een heerlijke zonvakantie in Spanje.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa de Ponent.

3. Costa Dorada

Stranden Costa Dorada
De Costa Dorada is een 216 kilometer lange kuststreek in Catalonië. Je vindt er verschillende bekende (bad)plaatsen, waaronder Salou, Cambrils en Ampolla. De Costa Dorada is dan ook vooral bekend vanwege het toerisme. Aan de Costa Dorada vind je uitgestrekte zandstranden, omringd door dennenbos. Een heerlijk klimaat met veel zon, een blauwe zee en oude Romeinse ruïnes. De Costa Dorada betekent “Goudkust” en dankt die naam aan de kleur van de stranden, de breedste van heel Catalonië. Het is een streek met een prachtig landschap en een zeer rijke geschiedenis, met bekende toeristische centra als Salou of Cambrills.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa Dorada.

4. Costa del Azahar

De Costa del Azahar heeft mooie zandstranden en rotsachtige streken en in het binnenland. De naam Azahar heeft te maken met de vele sinaasappelkwekerijen in deze regio. De nog vrij rustige stranden van de Costa del Azahar bestaan over het algemeen uit lange zandstranden en deze worden door baaien onderbroken. De stranden van Costa del Azahar lopen geleidelijk af en zijn geschikt voor kinderen. ’s Zomers is er op de meeste stranden strandbewaking aanwezig. De zeebodem is vaak met zand, maar soms ook met keien, kiezels en rotsplateaus bedekt.

Behalve stranden en natuurschoon zijn er ook interessante dorpen en steden om te bezichtigen. De bekendste plaats van deze vrij onbekende kuststrook is Peñiscola. Deze plaats ligt op een ver uitstekende rotspunt in zee en is geheel ommuurd. Voor de kust van deze Costa ligt de eilandengroep Islas Columbretes, een natuurpark van vulkanische eilanden. In Costa del Azahar vind je kastelen en heiligdommen die sinds de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Ook sommige plaatsjes zien er nog net zo uit als honderden jaren geleden.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa del Azahar.

5. Costa de Valencia

De Costa de Valencia ligt in het midden van de Spaanse Middellandse-Zeekust met als hoofdstad Valencia. Deze Costa loopt van Sagunto tot Oliva. Je vindt er prachtige stranden. Costa de Valencia is minder bekend dan zijn populaire zusjes, de Costa Brava en de Costa Blanca. Juist daarom is het een aantrekkelijke bestemming. De stranden zijn er net wat rustiger, terwijl het achterland veel te bieden heeft.

In het binnenland wordt het landschap vooral bepaald door middelhoge bergen en uitgestrekte vlakten. De toeristische aantrekkingskracht van de Costa de Valencia ligt deels in de stad Valencia zelf, maar ook in de stranden. Er zijn mooie steden en plaatsen in de regio die een bezoek waard zijn. De bekendste steden zijn La Vall d’Uixo, Sagunt, El Saler, Valencia, La Albufera, Cullera, Gandia, Oliva, Denia en Jávea.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa de Valencia.

6. Costa Blanca

Stranden Costa Blanca
De Costa Blanca is het gedeelte van de Spaanse kustlijn aan de Middellandse in de regio Valencia en loopt van Javea tot Cartagena. Costa Blanca betekent witte kust en is al jaren favoriet onder vakantiegangers uit Nederland. Ook de stad Benidorm ligt aan de Costa Blanca. Zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden worden in de Costa Blanca afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en zeer droge gebieden. In het noorden van de Costa Blanca vind je veel bergachtige gebieden, terwijl het zuidelijke deel van de Costa Blanca juist een gebied van vlaktes en heuvels is.

De Costa Blanca loopt van Denia tot Pilar de la Horadada met als hoofdstad Alicante en is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. Het hele jaar door is het aan de Costa Blanca goed toeven en een uitstekende bestemming om van de winterzon te genieten.

Het achterland van de Costa Blanca is prachtig en het klimaat is er heerlijk. Aan de Costa Blanca liggen ook vele golfbanen. Aangezien het klimaat hier ook in de winter zeer aangenaam is, komen er veel overwinteraars uit Nederland naar Benidorm en andere steden. De belangrijkste plaatsen aan de Costa Blanca zijn Benidorm en Calpe.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa Blanca.

7. Costa Cálida

De Costa Cálida (Spaans voor warme kust) ligt ten zuiden van de Costa Blanca en ten noorden van de Costa de Almeria in de regio Murcia. De belangrijkste stad in deze regio is Cartagena. De kustlijn van de Costa Cálida is op te delen in twee verschillende gebieden. Aan de oostkant bestaat het uit vrijwel één lang uitgestrekt strand. In het zuiden vind je vooral rotsformaties. De Costa Cálida beschikt over langgerekte witte zandstranden, afgewisseld met steil uit zee oprijzende rotsen en beschutte baaien. Het binnenland is glooiend en je vindt er bosrijke valleien.

De Costa Cálida heeft een bijzonder fenomeen: je kunt hier kiezen om in de Middellandse Zee te zwemmen, of in het kristalheldere Mar Menor. De temperatuur van Mar Menor is altijd 4 á 5 graden hoger dan de Middellandse zee, omdat deze maximaal slechts 7 meter diep en ingekapseld is.

De stranden aan Mar Menor zijn allemaal zandstranden, zonder getijden, grote golven en stroming. Omdat het strand hier heel geleidelijk afloopt (de eerste 50 meter vanaf het strand bedraagt de diepte slechts 1 tot anderhalve meter) is Mar Menor daarom zeer geschikt voor kinderen en ouderen. In het hoogseizoen worden de stranden bewaakt door strandwachten.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa Cálida.

8. Costa de Almería

Stranden Costa de Almeria

Foto: Schumi4ever / CC BY-SA

De Costa de Almería is het meest oostelijk gedeelte van Andalusië en heeft de stad Almería als middelpunt. De Costa de Almería is de Costa met de meeste zonne-uren van heel Spanje en er valt relatief weinig neerslag, waardoor het achterland vrij droog en dor is. Een ideale kust voor een zonvakantie, bovendien is het er minder druk dan de andere populaire Costa’s in Spanje, zoals de Costa Brava of de Costa del Sol. De zeewatertemperatuur is gemiddeld 18 graden en je vindt er langgerekte stranden met vanuit het binnenland de bescherming van gebergten.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa de Almeria.

9. Costa Tropical

De Costa Tropical is gelegen in het meest oostelijk gedeelte van Andalusië. Deze Spaanse Costa kent praktisch geen winterseizoen, het lijkt hier meer op een langdurige lente en de gemiddelde jaarlijkse temperatuur schommelt rond de 20 graden. Je vindt er in het binnenland veel dorpen met een interessante geschiedenis, monumentaal erfgoed en een gastvrije bevolking. Hier is het massatoerisme nog niet te vinden en kun je genieten van de rust en de natuur en prachtige stranden om heerlijk van de zee en de zon te genieten. De Costa Tropical is een ideale bestemming voor een zonvakantie, ook in het hoogseizoen.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa Tropical.

10. Costa del Sol

Stranden Costa Del Sol
De Costa del Sol is een van de meest bekende kusten van Spanje en behoort tot de regio Andalusië, in het meest zuidelijke deel van Spanje. De Costa del Sol loopt vanaf Gibraltar tot aan Almuñecar. Aan de Costa del Sol liggen een aantal van de bekendste vakantieplaatsen van Spanje: Torremolinos, Fuengirola en Marbella. De belangrijkste stad is Málaga. De bergen van de Sierra Nevada bieden een heerlijke verkoeling, maar ook de zeebries maakt dat het hier ook in de warmste tijd van het jaar in juli en augustus heerlijk toeven is. zeewatertemperatuur is gemiddeld 18 graden en je vindt er langgerekte stranden met vanuit het binnenland de bescherming van gebergten.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa del Sol.

11. Costa de la Luz

Stranden Costa de la Luz

Foto: Roland Geider (Ogre) / Public domain

De Costa de Luz is ideaal voor een zonvakantie naar Spanje. Hier is het nog lang niet zo druk als bijvoorbeeld aan de Costa del Sol of de Costa Brava. De Costa de la Luz heeft brede en lange zandstranden met veel ruimte, ook in het hoogseizoen en beschikt over een prachtig en authentiek achterland. Dit is de streek van Spanje waar je de meeste witte dorpjes vindt. Daarnaast heeft de Costa de la Luz twee prachtige steden: Cordoba en Sevilla. Maar ook de steden Jerez de la Frontera (centrum van de sherryproductie) en Cádiz zijn authentiek. De Costa de la Luz loopt van de Portugese grens tot aan Gibraltar. De zeewatertemperatuur is gemiddeld 18 graden en je vindt er langgerekte stranden met vanuit het binnenland de bescherming van gebergten.

Bekijk de beste reistijd voor de Costa de la Luz.

https://www.mesondonraimundo.com/kampt.html https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html Comprar Diflucan Comprar Cytotec online Acheter Cytotec en ligne Comprar Priligy