De beste reistijd voor het perfecte klimaat!

Je bent hier:
Zikavirus vanaf april in Zuid-Europa

Uitbraak zikavirus vanaf april waarschijnlijk in Zuid-Europa


3 February 2016

Heb je plannen om deze zomer naar Zuid Frankrijk, Spanje, Italië of Griekenland te reizen? Houd er dan sterk rekening mee dat het zikavirus daar dan al rondwaart. Experts denken dat het zikavirus vanaf april in Zuid-Europa zal gaan opduiken, omdat daar al veel tijgermuggen rondvliegen. Het zikavirus is momenteel erg actief in ruim twintig landen en Centraal- en Zuid-Amerika en de Caraïben. Amerikaanse wetenschappers waarschuwen al voor een epidemie op wereldwijde schaal.

De verwachting is gelukkig niet dat het zikavirus zo uitgebreid in Europa zal voorkomen zoals in Brazilië het geval was. Desondanks denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het wellicht mee zal vallen, omdat nog onduidelijk is of de tijgermug het zikavirus kan overbrengen. De tijgermug kan wel andere ziektes, zoals knokkelkoorts en chikungunya overbrengen. Daarom worden er ook veel maatregelen genomen om de tijgermug te bestrijden.

Zikavirus symptomen

De symptomen van het zikavirus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. Het is op zich niet gevaarlijk, behalve voor ongeboren baby’s van zwangere patiënten. Baby’s van besmette moeders worden geboren met een te kleine schedel, waardoor ze hersenbeschadiging oplopen.Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor baby’s, die voor hun leven gehandicapt kunnen raken.

Vakantie annuleren vanwege het zikavirus?

Ben je zwanger en wil je komende zomer naar Zuid-Europa? Waarschijnlijk zal het risico meevallen en is annuleren niet nodig. Voor zwangere vrouwen is er alleen een risico in de eerste maanden van de zwangerschap. Ben je dus in de eerste maanden, dan is het misschien een idee om geen enkel risico te nemen en andere vakantieplannen te maken. Houd de berichtgeving rond het zikavirus in ieder geval goed in de gaten.