26 oktober 2015
Vanaf 1 januari 2017 worden zorgkosten die gemaakt worden buiten Europa niet meer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Hiermee wordt er jaarlijks 60 miljoen euro bespaard. Het wetsvoorstel is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad.
De basisverzekering vergoedt nu nog standaard spoedeisende hulp in het buitenland tot aan het maximale tarief dat in Nederland geldend is. Dat betekent in feite dat een patiënt een deel van de rekening zelf moet betalen in landen waar de medische zorg duurder is dan in Nederland. Het kabinet vindt dat zorgkosten die buiten Europa worden gemaakt niet collectief betaald moeten worden en vandaar dat per 2017 deze kosten niet meer worden vergoed vanuit het basispakket. De Europadekking tot het maximale Nederlandse tarief blijft wel standaard onderdeel van de zorgverzekering.
Het is wel mogelijk om een aanvullende verzekering of reisverzekering af te sluiten om verzekerd te zijn voor zorgkosten die buiten Europa gemaakt worden. Met een extra verzekering voor de werelddekking ontvangt men een volledige vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland. Het kan zijn dat een reisverzekering en een zorgverzekering allebei dezelfde zorgkosten vergoeden. Om ervoor te zorgen dat de claimafhandeling en vergoeding eerlijk verloopt, zijn er verschillende afspraken gemaakt tussen zorg- en reisverzekeraars.
In het wetsvoorstel zijn twee uitzonderingen opgenomen. Verzekerden die voor hun werk zorgkosten maken en voor patiënten die zorg nodig hebben die alleen buiten Europa verkrijgbaar is, geldt ook in 2017 nog een werelddekking vanuit de basisverzekering. Lees meer over de huidige regeling Nederlandse zorgverzekering in het buitenland, waar heb je recht op?